Techno Danmark

Susanne står vid rodret

Vi bad Susanne Schimmel och Jens Egsgaard, som arbetar i vår systerorganisation på andra sidan sundet, berätta lite om Techno Danmark: Vi startade 1975 med några bilhandlare som såg möjligheten att gå samman och skapa större inköpsvolymer och därigenom få bättre priser. 

Förebilden var tyska Techno Einkauf som redan efter några år kunnat ge tyska bilhandlare stora inköpsfördelar. I dag står medlemmarna i Techno för försäljningen av 45 procent av alla nya bilar och 24 procent av alla nya lastbilar i Danmark.

DANMARK ÄR EN relativt liten marknad med stora skillnader mot Sverige. Höga skatter gör att småbilar är totalt dominerande. Geografin borde passa elbilar men på grund av skatterna har det inte riktigt lossat ännu. Begagnatmarknaden är än mer krånglig då det finns möjlighet till återbetalning av punktskatter när bil säljs utomlands. Det har resulterat i att exporten av begagnat från Danmark är mycket viktig för bilhandlarna.

TECHNO DANMARK har tre anställda som arbetar för att skapa goda affärer, ge service till medlemmarna, knyta till sig de allra bästa leverantörerna och skapa förutsättningar för goda affärer. De 47 medlemsföretagen har totalt 260 försäljningsställen. Antalet leverantörer är för närvarande cirka 60. Trots närheten mellan Sverige och Danmark är skillnaden på leverantörer stor. Här finns allt från verkstadsinventarier till vin.

ETT STORT OMRÅDE för Techno Danmark är försäkringar och finans. I produktportföljen finns ett eget försäkringsbolag ”Techno forsakring” som riktar in sig på yngre bilköpare som oftast har tuffa premier hos traditionella försäkringsbolag.

MARS VARJE ÅR går den årliga höjdpunkten av stapeln: Techno Conference. 
I år kom 335 medlemmar till Hotel Munkebjerg i Vejle, vilket var rekord. Positivt är att såväl ledning som ansvariga medarbetare från medlemmarna kom. På plats fanns också 38 leverantörer representerade som bjöd på en fantastisk utställning. Dag två som bland annat ägnades åt framtids- och affärssnack var endast för medlemmar. Medlemmarna själva tyckte det var ett bra och värdefullt event. ”Det är på Techno Conference man ser branschnyheterna och får möjlighet att träffa kollegorna i branschen.”

SUSANNE SCHIMMEL och Techno Sverige har löpande kontakt och delar information mellan varandra. Trots närheten är det väldigt stora skillnader mellan våra länder, men informationen vi delar med varandra är väldigt värdefull. Skönt att vi nu är ett gäng med Norge, Sverige och Danmark som blir starka i vår dialog med huvudkontoret i Tyskland. Tyska marknaden är tio gånger större än Sverige, men tillsammans i gruppen blir vi tre länder ändå riktigt viktiga och starka.

EN LITEN HISTORIA om Susannes och Pärs första möte: Pär frågade när han skulle komma till kontoret för besök. Susanne svarade ”kom till frukost”. Ok, När? Ja, kom ungefär 11.30. Pärs tanke var naturligtvis, vilka sena frukostvanor! Vi har som ni kanske vet stora skillnader i matvanor. Danmark äter frukost (lunch) och den består alltid av mackor (smörrebröd). I det nya Danmark dricker man inte öl till frukost utan oftast kaffe eller mineralvatten och läsk.

VI ÄR GLADA att vara en del av ett härligt nätverk i Techno Tecar som ger oss fantastiska inblickar i andra länders förutsättningar på sin marknad. Samarbetet är värdefullt och utvecklande. 

Samverkan mellan bilhandlare är ett framgångsrikt koncept i hela världen!

Susanne Schimmel

Techno Danmark

Jens Egsgaard

Techno Danmark

Intresserad?

Kontakta oss så
hjälper vi dig.

Kontaktpersoner och företagsuppgifter.

Techno Sverige  |  Engelbrektsgatan 6  |  702 12 ÖREBRO  |  E-post: info@technosverige.se  |  Sitemap