Svenstigs Bil

Svenstigs bil slog upp sina dörrar 1929 i Smålandsstenar. Företaget är än idag, 90 år senare, familjeägt. De är auktoriserade återförsäljare till Audi, Volkswagen och Skoda personbilar, Volkswagen transportbilar och Scania lastbilar. De marknadsför, servar, reparerar och säljer bilar, reservdelar och tillbehör till privatpersoner, företag och organisationer. Bra bilägande börjar hos oss, är deras motto.

– Vi vill vara involverade så mycket som möjligt i kundens bilägande, säger Jonas Carpvik, vd sedan 10 år. Allt från finansiering och val av bil till service och reparation. Här pratar vi om ett kretslopp, vi vill vara med kunden hela vägen, både i goda och dåliga tider.

Ta varje tillfälle till kontakt

Gummi och plåt. Det är bilens beståndsdelar, om man
ska hårdra det. Jonas beskriver att de arbetar väldigt mycket med mjukvara, det vill säga sin personal.
– Bilar är sällanköpsvara, säger han, och därför är det så viktigt att vi tar vara på vartenda tillfälle till kontakt med våra kunder, till exempel när de kommer in och byter olja eller köper tillbehör. 

Han låter sig inspireras till kundvård och verksamhetsutveckling av alla möjliga branscher. Alltifrån hotell med oemotståndlig atmosfär och service till den där datortillverkaren som har ett enhetligt koncept som genomsyrar både produkter och butiker. Svenstigs verkar främst i Småland med etablering i Smålandsstenar, Gislaved och Värnamo och så den helt nyöppnade Audiåterförsäljaren i Halmstad, deras första utanför Småland.

Spanar in i framtiden

Bilbranschen står inför sin absolut största omvandling någonsin, både vad gäller teknik och affärsmodell, ser Jonas när han blickar framåt.
– Framtidens bilar kommer vara mer uppkopplande och elektrifierade, säger han. En sådan bil behöver ett annat typ av underhåll. 

Han tror också att framtidens ägande kommer att se annorlunda ut.
– Det kommer inte vara självklart att vilja äga, viktigast kommer vara tillgång till bil, säger Jonas. Bilpooler kommer öka jättemycket, tror jag. Att köpa bil kommer att se annorlunda ut, mina barn, som snart är i målgruppen, kommer till exempel se helt odramatiskt på att köpa bil på nätet. 

Han gillar förändringar.
– Det gäller att försöka vara snabbfotad, säger Jonas, att inte sträva emot det nya. Att omfamna förändringen är det enda sättet.

Inköpsanalysen varit betydande

Svenstigs har genomfört en inköpsanalys tillsammans med Techno och det har inneburit en intern resa.

– Vi har ställt oss själva obekväma men nödvändiga frågor, berättar Jonas. Varför använder vi vissa däckmärken, varför använder vi just det här märket på oljan, varför har vi just dessa förnödenheter i vårt sortiment?

Jonas berättar att det varit svårt att själva identifiera nya områden där man kan spara in, därför har inköpsanalysen varit ett sådant betydelsefullt verktyg. Utan den hade de inte hittat sparpotentialen. Största besparing har de kunnat göra på förnödenheter, till exempel verktyg, och på olja, däck och lackinköp. Nu har de fått bättre priser vid inköp eftersom de handlar större volymer av en och samma leverantör, inköpsstrukturen har blivit bättre.

Ledningen har behövt vara tydliga i sin kommunikation till personalen: resultatet kommer bli bra, men det kommer bitvis bli tufft. Det handlar om att bryta invanda vanor och avsluta samarbeten med välkända leverantörer. 

För ledningen på Svenstigs har det gällt att hålla i och fortsätta på den inslagna vägen. Avtalstroheten måste följas upp, att handla på ett visst ställe. Det fanns ju en anledning till varför de bestämde sig för att gå dit. 

– Det finns inga genvägar, för att nå uppsatta mål och kunna genomföra besparingsplaner så krävs ett löpande arbete, säger Jonas Carpvik. Vi är inte framme än!

Kort fakta om Svenstigs Bil
Svenstigs Bil är auktoriserade återförsäljare av Audi, Volkswagen och Skoda personbilder, Volkswagen transportbilar och
Scania lastbilar. De finns representerade på tre orter med två anläggningar för försäljning och tre för service. 

Svenstigs Bil marknadsför, servar, reparerar och säljer bilar. De erbjuder försäljning av reservdelar och tillbehör till privatpersoner,
företag och organisationer. Företaget började sin verksamhet 1929 i Smålandsstenar och har i dagsläget omkring 130 anställda. 

Senaste investeringen är ett showroom för Audi i Halmstad.

Intresserad?

Kontakta oss så
hjälper vi dig.

Kontaktpersoner och företagsuppgifter.

Techno Sverige  |  Engelbrektsgatan 6  |  702 12 ÖREBRO  |  E-post: info@technosverige.se  |  Sitemap