I huvudet på en kulturarbetare

Arne Nilsson är Chrysler-expert och en av landets skickligaste bilbyggare. Själv föredrar han att titulera sig ”kulturarbetare som är lost in the fifties”.

Arne Nilsson i värmländska Torsby påstår att han föddes med det stora bilintresset. Det har hållit i sig och vuxit med tiden.
– Man kan säga att det är en hobby som fullständigt spårat ur, skrattar han.

Arne köper renoveringsobjekt. Sedan plockar han ned dem i molekyler, jagar saknade delar och bygger ihop dem till skönheter i mint condition. Det är uteslutande Chrysler av årsmodell 1957–61 som gäller. Och det ska vara modellerna Chrysler Desoto eller Dodge.

– Jag är ”lost in the fifties”, säger Arne. Det är en tid som präglades av en stark framtidstro, av alla möjligheter. Den tidseran fascinerar mig. Formspråket inspirerades av flyget och rymdprogrammen. Titta bara på bilarna från tiden med fenor och baklyktor med design hämtad från eldsprutande raketer. Många av dåtidens formspråk och kluriga idéer saknar motstycke och kommer aldrig att göras igen.

För Arne är det självklart att allt arbete ska göras minutiöst noggrant. Allt ska vara original. Det är de många fina små detaljerna som är utmärkande för de riktigt fina bilarna, menar han. Det kan handla om en slangklämma, en stämpel, ett märke. Inget får lämnas åt slumpen.

Han börjar dagen vid datorn för att scanna av alla intressanta webbplatser och annonser. Någonstans i världen kan det finnas något till salu som han behöver. Oftast hittar han delarna i USA eller Australien.
– Men det blir svårare och svårare att hitta originaldelar. Det är ju sextio år sedan bilarna tillverkades.

Det allra mesta av jobbet gör Arne själv. Och det tar ”fruktansvärt med tid”, medger han. Totalt ungefär tre år för en bil. 

Sedan han blev arbetslös, har han dessutom fått uppdrag att renovera bilar åt andra. Så några problem att sysselsätta sig har han inte.

Arne ser sig som en kulturarbetare som bevarar gamla klenoder som han sedan visar upp för andra. Själva renoveringen är halva nöjet. När bilen är klar, återstår andra halvan: att få visa upp skönheten.

På frågan om det inte är en ganska dyr hobby, svarar Arne snabbt ”Jo, men det kostar att spela golf också”.

För tillfället har han fyra glänsande utställningsbilar och två som är isärtagna. Samtliga Chrysler, förstås. Senaste utmärkelsen fick han under Classic Car Week 2017 i Rättvik med sin Chrysler Dodge Lancer 1958.
– Det var extra roligt att vinna eftersom det är den tuffaste klassen med många otroligt fina bilar.

Det har blivit många pokaler sedan början av 1990-talet. Så många att Arne till slut fick snickra en speciell hylla till dem. Nu står etthundrafemtio stycken på den sjutton meter långa hyllan i garaget. Det är nog bara en tidsfråga innan den behöver förlängas.

Intresserad?

Kontakta oss så
hjälper vi dig.

Kontaktpersoner och företagsuppgifter.

Techno Sverige  |  Engelbrektsgatan 6  |  702 12 ÖREBRO  |  E-post: info@technosverige.se  |  Sitemap